Neljä syytä, miksi lastenvaatteiden kierrätys on hienoa
Tänä päivänä monilla lapsilla on jopa liikaa vaatteita, ja usein vaatteet jäävät pieniksi ennen kuin lapsi ehtii edes käyttää niitä kertaakaan. Tähän kehitykseen on varmasti monia selityksiä, mutta yksi tärkeimmistä syistä on, että vaatteiden massatuotanto on tehnyt niistä halvempia kuin koskaan aikaisemmin. Tarve vanhemmilta sisaruksilta perittyihin vaatteisiin ei ole siksi nykyään enää niin suuri.
Perittyjen vaatteiden käyttäminen saattoi joskus olla noloa, koska se koettiin merkkinä perheen huonosta taloudellisesta tilanteesta. Joillakin saattaa olla yhä tämä asenne, ja se voi olla syynä siihen, että he haluavat ostaa kaiken uutena. Onneksi ajat ovat muuttumassa, ja monissa piireissä kierrätettyjen vaatteiden ostaminen ja käyttäminen onkin jo trendikästä.
Yhä useammat ymmärtävät, että on monia hyviä syitä kierrättää lastenvaatteita, ja tässä on joitakin niistä:
1. Osa lastenvaatteista ei kulu lähes ollenkaan
Monet raskaana olevat käyvät läpi ”pesänrakentamisvaiheen”, jolloin he valmistautuvat henkisesti synnytykseen ja sen jälkeiseen aikaan valmistelemalla kotia uutta vauvaa varten. Vauvanvaatteiden ja -tarvikkeiden ostaminen on tärkeä osa tätä prosessia, ja tämän päivän runsaat valikoimat voivatkin saada odottajan innostumaan vähän liikaa.
Useat uudet äidit kokevatkin, että monet odotusaikana hankitut tai saadut suloiset vaatteet jäävät käyttämättä. Vauvat nimittäin kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, jolloin yhtäkkiä tuntuukin, että vauva on hypännyt yhden vaatekoon yli.
Kaikista pienimmät vauvat eivät myöskään kuluta käyttämiään vaatteita paljoakaan, sillä he eivät vielä konttaa eivätkä syö ruokaa, josta saattaisi jäädä tahroja vaatteisiin. Moni vauva voikin käyttää aivan pienimpiä vauvanvaatteita, ennen kuin ne alkavat näyttää kuluneilta.
Kirpputorit ovatkin suosittuja ja oikein mainioita paikkoja viedä pieniksi jääneet lastenvaatteet myytäväksi seuraavalle käyttäjälle. Samalla voit löytää lapsellesi tämän seuraavaksi tarvitsemaa kokoa vastaavat vaatteet. Ja mikä parasta – säästät näin myös sievoisen summan rahaa.
Nykyään on myös paljon appeja ja nettisivuja, joilla voi myydä ja ostaa käytettyjä lastenvaatteita. Joissakin päiväkodeissa on oma vaihtoteline, johon voit laittaa lapsellesi jo pieniksi jääneitä vaatteita, ja ottaa mukaasi ”uusia” käytettyjä lastenvaatteita kotiin. Vaihtoillat ovat myös suosittu tapahtuma monissa ystäväporukoissa.
Facebookissa ja muissa some-kanavissa on omia paikallisia kierrätysryhmiä, joissa voi vaihtaa, antaa tai myydä käytettyjä lastenvaatteita.
2. Vaatteet voivat saada uuden elämän
Redesign tai uudelleensuunnittelu on suhteellisen uusi termi sanavarastossamme. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että hiukan rikkinäisestä tai muotonsa menettäneestä vaatteesta tehdään jotain aivan uutta. Vanhasta miesten kauluspaidasta voi tulla esimerkiksi hieno mekko tyttärellesi, ja neuleesta trendikäs hame.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla ammattimainen vaatesuunnittelija tai ompelija voidaksesi muuntaa vanhan vaatteen uudeksi.
Vauvan body tai t-paita, josta ruokaläiskä ei tahdo irrota, voi saada uuden elämän, jos sen päälle silitetään koristeellinen kuva. Jos sinulla on käytettävänäsi tietokone ja tulostin, voit helposti tulostaa oman designisi erityiselle silityspaperille, jolta kuvan voi sitten kiinnittää vaatteelle silittämällä. Hauskoja kuvaideoita ovat sitaatit ja ilmaukset, lapsen suosikkihahmo TV:stä tai kuva perheen valokuva-albumista.
On myös muita helppoja tapoja pidentää vaatteen käyttöikää, eivätkä nekään edellytä erityisiä ompelutaitoja. Jos lapsen sukkahousut ovat alkaneet jäädä hiukan pieniksi tai saaneet reiän varpaisiin, voit vain leikata pois sukkahousujen jalkateräosan. Näin sukkahousuista on tullut kädenkäänteessä pitkikset, joita lapsi voi käyttää vielä muutaman kuukauden.
Klassikko on myös tehdä liian lyhyiksi jääneistä tai reikäpolvisista vanhoista housuista shortsit. Ohut puuvillapaita, jossa on rispaantuneet hihansuut, voidaan muuntaa topiksi tai t-paidaksi leikkaamalla hihat pois.
3. Vaatteita voi koristella korjauspaikoilla
Entisaikaan vaatteiden kunnollista huoltamista ja tarvittaessa korjaamista pidettiin itsestäänselvyytenä. Nykyään monet eivät viitsi paikata vaatteitaan, sillä miksi käyttää siihen paljon aikaa ja vaivaa, kun uusien vaatteiden ostaminen on niin halpaa ja helppoa?
Onneksi monet ovat kuitenkin alkaneet harjoittaa uudestaan tätä vanhaa taitoa paikata vaatteita, ja joillekin siitä on tullut jopa uusi hieno harrastus.
«Visible mending», eli suomeksi näkyvä paikkaaminen, tarkoittaa vaatteiden elinkaaren pidentämistä korjaamalla ne näkyvällä tavalla. Tämä tehdään esimerkiksi ompelemalla paikkoja ja nappeja, tai piirtämällä ja kirjomalla. Näin voidaan korjata pienet reiät tai tahrat lenkkareissa, sukissa, housuissa tai paidoissa. Sosiaalisesta mediasta löydät kasoittain inspiraatiota hashtagilla #visiblemending.
Yksinkertaisempi tapa on ostaa tekstiililiikkeistä valmiita korjauspaikkoja, jotka voit ommella tai liimata suoraan vaatteelle peittämään reiät ja repeämät.
4. Lastenvaatteiden kierrätys auttaa suojelemaan luontoa
Heitämme pois vuosittain useita kiloja vaatteita, joita ei ole koskaan käytetty, tai niitä on käytetty vain harvoin. Tämä ei ole hyvä uutinen luontoa ajatellen, sillä nykyinen vaateteollisuus tuottaa enemmän päästöjä kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne yhteensä. Ennen kuin ostat uusia vaatteita itsellesi tai lapsellesi, sinun tulee ensinnäkin ajatella, tarvitsetko todella tätä vaatetta. Onko sinulla kenties jo kotona vaate, joka ajaa saman asian?
Rikkoutuneilla lastenvaatteilla ja vaatteilla, joita emme tavallisesti halua kierrättää, kuten alusvaatteet, on myös tietty arvo. On helppoa luulla, että nämä vaatteet voi heittää sekajätteeseen, mutta kaikki vaatteet tulee mieluiten viedä kierrätyskeskuksen vaatekeräyslaatikkoon. Ei haittaa, vaikka vaatteet olisivat huonokuntoiset tai jos niissä on suuria tahroja, jotka eivät lähde pois pesussa. Syynä tähän on se, että tekstiilit kierrätetään siten että niistä voidaan tehdä pesurättejä, uusien vaatteiden raaka-ainetta ja eristysmattoja.
Kierrättämällä lastenvaatteita säästät luontoa suurelta kuormitukselta. Vain yhden ainoan t-paidan valmistamiseen käytetään 1400 litraa vettä. Tuotannossa käytetään myös paljon haitallisia kemikaaleja ja vaatteiden kuljetus kauppoihin tuottaa merkittäviä päästöjä.
Kuinka poistaa nimilaput kierrätetyistä vaatteista?
Ikioman nimilaput on suunniteltu pysymään hyvin kiinni vaatteessa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö nimilappuja saisi myös poistettua antaessasi tai myydessäsi vaatteen eteenpäin.
Irrottaaksesi silitettävät nimilappumme sinun tulee käyttää samaa työkalua, jota käytit niiden kiinnittämiseenkin: silitysrautaa. Lämmittämällä nimilappua siinä oleva liima sulaa niin että se irtoaa kankaalta.
On tärkeää, että laitat tälläkin kertaa nimitarrapakkauksesta löytyvän silikonipaperin tai leivinpaperin nimilapun päälle, ennen kuin silität sitä raudalla.
Aseta silitysrauta kuumimpaan lämpötilaan, sammuta höyrytoiminto ja silitä paperin päältä 8-10 sekuntia. Tämän jälkeen voit vetää varovasti nimilapun pois. Käytä mielellään pinsettejä, sillä nimilappu ja liima ovat hyvin kuumia. Jos et saa poistettua koko nimilappua ensimmäisellä yrittämällä, laita silikoni- tai leivinpaperi sen nimilappuosan päälle, joka vielä on kiinni kankaassa, ja lämmitä sitä vielä lisää joitakin sekunteja.
Jos haluat poistaa nimilapusta vain tekstin etkä itse nimilappua, voit vain viivata pysyvällä vedenkestävällä merkkaustussilla tekstin yli.
Viimeinen postaus blogissa
Joululahjavinkkejä lapsille
Vältä hankkimiesi joululahjojen joutuminen käyttämättömien lelujen kasaan. Näitä joululahjoja lapset tosiaan arvostavat.
Joulutyöpaja: Vinkkejä jouluaskarteluiksi ja -lahjoiksi, joita lapset osaavat itse valmistaa
Joulutyöpaja on mukava perinne, joka tuo perheenjäsenet yhteen ikään katsomatta. Se antaa hyvän syyn hiukan pysähtyä joulukiireiden keskellä. Joulutyöpaja onkin yksi harvoista aktiviteeteista, joka virittää välittömästi joulutunnelmaan.
Leipominen lasten kanssa: Tehkää yhdessä suklaamuffinit ja jogurttikakku
Leipominen on hieno koko perheen sisäpuuha. Tässä muutamia vinkkejä mukavan leivontahetken luomiseen lastesi kanssa, sekä maukkaita reseptejä yhdessä leipomiseen.