Päiväkotivaatteet – mitä vaihtovaatteita lapsella tulisi olla mukana?
Monen asian täytyy olla kunnossa päiväkodin alkaessa. Eräs kaikista tärkeimmistä asioista on tietää, mitä vaihtovaatteita lapsella tulee olla mukanaan päiväkodissa. Pitämällä vaihtovaatteet hyvässä järjestyksessä et ainoastaan varmista että lapsesi on aina lämmin ja kuiva – helpotat näin myös päiväkodin henkilökunnan arkea.
Fyysinen kestävyys on ratkaisevan tärkeää lapsen kehityksessä, ja sitä myös kaikki päiväkodit haluavat tukea. Se tarkoittaa, että lapset voivat kiipeillä kiipeilytelineissä, hyppiä vesilätäköissä ja tehdä hiekkakakkuja hiekkalaatikossa. Onnelliset lapset leikkivät joka paikassa säästä riippumatta, mutta se vaatii tietenkin myös paljon vaatteilta, joita lapset pitävät päällään päiväkodissa. Riittävä määrä vaihtovaatteita, sisemmistä kerroksista ulkovaatteisiin, on siksi aivan välttämätön.
Anna villaisen aluskerraston olla osa vaihtovaatteita
Osa päiväkodissa olevista vaihtovaatteista vaihtuu vuodenaikojen mukaan, mutta joidenkin vaatteiden, kuten alusvaatteiden, housujen, paitojen ja sukkien, tulee olla käytettävissä vuoden ympäri.
Monet vanhemmat vannovat villaisten aluskerrastojen nimeen, ja tämä ei koske vain talvikautta. Villalla on nimittäin lämpöä säätelevä ominaisuus, mikä pitää sinut lämpimänä talvella ja tuntuu viileältä leudompina päivinä.
Villa imee myös kosteutta ja lämmittää jopa ollessaan märkä. Villasukat voivat siksi olla erityisen hyvä sijoitus, jos haluat olla varma, että lapsesi jalat pysyvät lämpiminä kumisaappaissa.
Lapsille, jotka eivät siedä villaa esimerkiksi herkän ihon tai atooppisen ihottuman takia, voi bambusta tehdyt villaiset aluskerrastot olla hyvä vaihtoehto. Bambu on materiaali, joka tuntuu silkinpehmeältä ihoa vasten ja joka ei aiheuta kutinaa, jota villan kuidut saattavat tehdä. Vaikka bambumateriaali ei ehkä ole aivan yhtä lämmin kuin puhdas villa, sillä on monia samoja ominaisuuksia, sillä se on antiseptinen, lämpötilaa säätelevä ja kosteutta siirtävä.
Lasten suositellaan usein käyttävän villaista aluskerrastoa sadevaatteitten alla. Sadevaatteet ovat nimittäin hyvin tiiviitä ja voivat siksi tuntua nihkeiltä. Sadevaatteen alla oleva villavaate vetää vesihöyryn itseensä niin, ettei ihosta tule nihkeä.
Villan etuna on, että sitä voi käyttää myös välikerroksena. Jos vesi pääsee ulkohaalarin läpi, villa estää veden pääsyn lähemmäksi vartaloa, ja lapsi ei tule kylmäksi.
Satsaa kestävään ulkohaalariin, joka pitää lapsen lämpimänä
Yksi tärkeimmistä vaatteista päiväkodissa on kenties ulkohaalari. Ulkohaalareiden laaduissa on kuitenkin vaihtelua, eikä niiden hinta ja laatu aina vastaa toisiaan. Siksi voi olla hyvä lukea erilaisia ulkohaalaritestejä tai kysyä päiväkodin henkilökunnalta apua hyvän ulkohaalarin valintaan.
On olemassa omia ulkohaalareita kevät/syys-kaudelle sekä talvikaudelle, mutta joissakin haalareissa on vuori, jonka voi irrottaa niin että lapsi voi käyttää samaa haalaria koko vuoden.
Voi olla hyvä löytää ulkohaalari, jossa on lisävahvikkeet sellaisilla alueilla, joihin kohdistuu eniten kulutusta, kuten pepussa ja polvissa. Ulkohaalarin tulee myös mieluiten olla vedenkestävä, hengittävä, kulutusta kestävä ja sen verran pehmeä, että lapsen on miellyttävä liikkua siinä. Haalari ei saa myöskään olla liian pieni, niin ettei se kiristy, kun lapsi istuutuu.
Korkeammasta hintaluokasta hankitut kaksi ulkohaalaria, kaksi paria talvikenkiä ja kaksinkertainen määrä muita vaatteita voivat nopeasti tehdä suuren loven budjettiin. Ratkaisu monille vanhemmille on siksi ostaa kierrätysvaatteita tai käyttää perittyjä vaatteita.
Jotkut valitsevat käyttää päivittäin korkealaatuisempia «ykkösvaatteita», mutta pitää myös varalta kakkosvaatteet, joita käytetään kun ykkösvaatteet ovat pesussa.
Jos kotoa esimerkiksi löytyy jo vanhemmalta sisarukselta peritty kulunut ulkohaalari, et ehkä halua, että pikkusisarus käyttää sitä päivittäin päiväkodissa. Tämän haalarin voi kuitenkin olla ihan hyvä olla käytettävissä kriisitilanteissa päiväkodissa tai kun odotat että ykkösvaatteet ovat peseytyneet ja kuivuneet.
Monia erilaisia sadevaatteita
Sadevaatteiden valikoima on suuri, ja voikin olla helppoa joutua eksyksiin metsästäessään sitä täydellistä sadevaatekokonaisuutta. Tässäkin tilanteessa voi olla hyvä lukea uusimmista vaatetesteistä ja kysyä vinkkejä päiväkodin henkilökunnalta tai muilta vanhemmilta.
Sadevaatteet tulevat usein kaksiosaisina, eli housut ja takki erikseen. Jotkin vaatteet ovat paksumpia ja jäykempiä, kun taas toiset ovat pehmeämpiä ja joissakin tapauksissa myös vähemmän kestäviä. Ohuempien sadevaatteiden etu on kuitenkin, että lapsen on helpompi liikkua niissä.
Sadehousujen lahkeissa olevat jalkalenkit ovat välttämättömät, sillä ne estävät lahkeiden nousemisen ylös, jolloin vesi ei pääse sisään saappaisiin. Nämä lenkit tosin kuluvat usein rikki, joten onkin hyvä tarkistaa säännöllisesti lapsen päiväkodissa olevien sadevaatteiden kunto.
Kuraiset sadevaatteet eivät ole epätavallinen näky päiväkodissa, sillä kuralätäköissä leikkiminen on lapsista usein kaikista hauskinta. Jos sinulla ei ole kahta settiä sadevaatteita, sinun tulee olla valmistautunut tiheästi tapahtuviin vaatepesuihin.
Muista nimikoida vaihtovaatteet nimilapuilla
Noin 20 lapsen päiväkotiryhmässä päiväkodin työntekijöiden on luonnollisesti mahdotonta muistaa, mikä vaate kuuluu kenellekin. Erityisen haastavaa tästä tekee se, että lapsilla on mukanaan myös vaihtovaatteet ja monien vaatteet saattavat myös olla samanlaiset. Vanhempana sinun onkin tärkeä muistaa nimikoida selkeästi myös lapsesi vaihtovaatteet.
Voit ostaa Ikioma Nimilapulta tarrakiinnitteisiä nimilappuja kaikkiin lastenvaatteisiin, pienimmistä sukista kumisaappaisiin. Nimilappumme kestävät erityisen hyvin kovaakin kulutusta, 60 asteen pesun sekä kuivausrummun. Nimilaput selviävät kovasta käytöstä ja monesta pesusta, jopa niillä vaihtovaatteilla, joita täytyy pestä usein pesukoneessa.
Itse ommelluille vaatteille, kuten villasukille, pipoille ja kaulahuiveille, meillä on tarjolla silitettäviä nimilappuja, jotka pysyvät kiinni mainiosti. Kaikki nimilappumme voi suunnitella itse valitsemalla kuvan, taustan ja tekstin oman maun mukaan.
Säilytä vaihtovaatteet fiksusti
Omat vaatepussit vaihtovaatteiden säilytykseen voivat olla fiksu investointi, erityisesti päiväkodeissa, joissa tilaa on vain rajoitetusti. Pakkaamalla vaihtovaatteet niille omistettuun laukkuun tai pussiin, helpotat päiväkodin työntekijöiden työtä. Silloin sinunkaan ei tarvitse etsiä lapsesi vaatteita joka paikasta hänen naulakkopaikallaan, ja varasukat ja muut pienet vaatteet eivät myöskään joudu kadoksiin.
Vaihtovaatteet voi olla hyvä jakaa kahteen eri pussiin; yksi pussi ulkovaatteille ja toinen muille vaatteille. Samoin kuin nimikoit lapsesi vaatteet nimilapulla, sinun tulisi myös nimikoida vaatepussi lapsen nimellä.
Muista tarkistaa säännöllisesti, mitä vaihtovaatteita lapsella on päiväkodissa. Hyvä vinkki on pitää valmista listaa siitä, mitä vaatteita kunakin vuodenaikana tulee olla päiväkodissa, niin että voit vain merkitä listalla sen vaatteen mikä puuttuu. Lapset kasvavat nopeasti, joten tarkista myös, että kaikki ekstravaatteet ja kengät ovat oikean kokoisia. Lapsen vaihtovaatteiden tarkistaminen muutaman kerran viikossa on vain pieni lisätyö sinulle, mutta se auttaa päiväkodin henkilökuntaa suuresti.
On hyvä pitää kahta vaihtovaatekertaa
Tarvitsetko siis kaikkia vaatteita tuplasti? Vastaus tähän on ei, mutta monet vanhemmat valitsevat silti pitää kaksi settiä kaikkia vaatteita päiväkodissa.
Joskus voi olla kausia, jolloin lapsella on suurempi tarve useammalle vaihtovaatekerralle, kuten esimerkiksi pottatreenin yhteydessä. Kuitenkin myös lapsille, jotka ovat olleen kuivia jo jonkin aikaa, voi sattua joskus pieniä vahinkoja.
Monissa päiväkodeissa on varavaatteita tilanteisiin, jolloin lapsella ei ole tarpeeksi vaihtovaatteita mukanaan. On kuitenkin tärkeää muistaa tehdä päiväkodin työntekijöiden arjesta niin helppoa kuin mahdollista. Sujuva ja hyvä päivä töissä antaa heille enemmän energiaa huolehtia lapsestasi parhaalla mahdollisella tavalla.
Mitä vaihtovaatteita päiväkotiin tarvitsee?
Tässä on lista niistä vaatteista, joita voi olla hyvä olla päiväkodissa, jaoteltuna eri vuodenaikojen mukaan.
Vaihtovaatteet kaikkina vuodenaikoina:
- Alushousut tai bodyt, 2 kpl
- Housut, 2 kpl
- Pitkähihainen paita, 2 kpl
- Sukat, 2 paria
- T-paidat, 2 kpl
- Sisäkengät/tossut
Vaihtovaatteet talvikaudelle:
- Pitkikset tai sukkahousut, 2 kpl
- Villasukat, 2 paria
- Lämmin villa- tai fleecepaita
- Ekstrapipo
- Talvihaalari
- Kauluri
- Ekstrahanskat
- Lämpimät talvikengät
Vaihtovaatteet kesäkaudelle:
- Shortsit tai mekko
- Aurinkohattu tai lippis
- Sandaalit
- Lenkkarit
Vaihtovaatteet kevät- ja syyskaudelle:
- Veden- ja tuulenpitävä ulkohaalari
- Ekstra saderukkaset
- Sadevaatteet
- Saderukkaset
- Ohut ekstrapipo
- Ohuet hanskat tai lapaset
- Kumisaappaat, mielellään vuorilliset
Viimeinen postaus blogissa
Joululahjavinkkejä lapsille
Vältä hankkimiesi joululahjojen joutuminen käyttämättömien lelujen kasaan. Näitä joululahjoja lapset tosiaan arvostavat.
Joulutyöpaja: Vinkkejä jouluaskarteluiksi ja -lahjoiksi, joita lapset osaavat itse valmistaa
Joulutyöpaja on mukava perinne, joka tuo perheenjäsenet yhteen ikään katsomatta. Se antaa hyvän syyn hiukan pysähtyä joulukiireiden keskellä. Joulutyöpaja onkin yksi harvoista aktiviteeteista, joka virittää välittömästi joulutunnelmaan.
Leipominen lasten kanssa: Tehkää yhdessä suklaamuffinit ja jogurttikakku
Leipominen on hieno koko perheen sisäpuuha. Tässä muutamia vinkkejä mukavan leivontahetken luomiseen lastesi kanssa, sekä maukkaita reseptejä yhdessä leipomiseen.